Part 1 Enterijer

INTRO

Na tržištu postoji veliki broj render engina i svaki od njih ima prednosti i mane. GrayRoom Studio je ovom prilikom odlučio da istestira Corona render za 3ds Max kao konkurenta Vray render enginu u Arhviz-u. Odluka je pala kad je na tržištu počela da se pojavljuje Corona i renderi koji su konkurentni Vray-u u kvalitetu. 
Odlaskom na Coronin sajt (https://corona-renderer.com/ ) bilo je više nego jasno da vredi probati jer je cena više nego primamljiva u odnosu na Vray koji je više puta skuplji. Da se razumemo - ovde nije cilj da se diskredituje bilo koja firma, već da se nađe najbolje i najjeftinije rešenje za Arhviz. Naime, kao dugogodišnji korisnici Vray rendera imamo samo reči hvale za ovaj render engine, ali tržište se menja, pa se nikad ne zna koja će od firmi biti konkurentnija. Osim toga, neophodno je pratiti sve novine u softverima i  poznavati sve render engine koje tržište nudi i naći onaj koji vama odgovara .
Corona postoji od 2009 godine, u početku kao solo projekat studenta Ondřeja Karlíka sa Tehnološkog univerziteta u Pragu, a sad kao profesionalni render engine. 
Kako smo bili u škripcu sa vremenom, GreyRoom tek sada deli sa vama zaključke o Coroni render enginu. U prvoj seriji testiraće se enterijer, a u nekim od narednih blogova biće reci i o exterijeru i o animaciji. 

REFERENCES

Ovaj enterijer je kreiran samo za testiranje Corone, ali je pristup dizajnu enterijera je bio kao i za ostale - pronaći inspiraciju i u kom pravcu ići sa dizajnom enterijera. Bilo je mnogo bitno da enterijer ima elemente na kojima će se najbolje videti kako GI u Coroni radi i kako se snalazi sa uvučenim elementima gde je potrebno da se odbijanje fotona desi u dovoljnom broju da bi GI bila dobro iskalkulisana. Evo nekoliko slika odakle je i nastala inspiracija za ovaj enterijer.

Na početku kreiranja scene veoma je bitno paziti o jedinicama i o samoj poziciji scene. U zavisnosti od veličine rada biraju se jedinice zbog rasprostiranja fotona i vrednosti parametra. U ovom slučaju, rad je od male ka srednjoj veličini, pa je odabrano da se radi u centimetrima. Bitno je da rad bude u centru 3ds max koordinatnog sistema.
Što se tiče modelovanja, nema ničega posebnog da se kaže.

LIGHTS

Već na početku ovog dela, u vezi sa svetlima nailazimo na prednost Corone nad ostalim render enginima - Interaktiv LightMix koji daje mogućnost da se tvikuje posle rendera tako da nema potrebe da se artista opterećuje testiranjima jačine i boje svetla. Sva svetla imaju vrednost 1 i čistu belu boju, a posle izrendane scene tvikovaće se jačina i boja svakog svetla ponaosob. Glavno svetlo je HDRI stavljeno u environment u Corona setup delu scene. Tu je, takođe, i Corona sun svetlo koje daje direktno osvetljenje.  
Na sceni su postavljeni portali kako bi uvukli još fotona u enterijer osim uticaja spoljašnjeg svetla i tako dali precizniji GI. Tu su, takođe, i svetla u lampama, lusterima i sl. Ovde treba napomenuti da između Corona lights i Corona Lights Material nema nikakve razlike i dobićete isti rezultat u renderu, tako da bez problema možete da dodelite svetleći materijal na bilo koji mesh i očekujte dobar rezultat. Na slikama možete videti primere i podešavanja svetla.

RENDER SETUP

Corona se bazira na CPU renderu, a GPU još nije u opticaju. To je za ARhViz za sad sasvim dovoljno. Iz našeg iskustva još je daleko pričati o GPU renderu u ArhVizu - jednostavno zbog veličine memorije koju poseduju GPU kartice (Max 16GB) koja je mala za velike scene i zbog podrške svih elemenata koje softveri nude. 
Druga prednost ili mana Corone je što parametri gotovo da ne postoje. Corona ima osnovne parametre za podešavanja rendera i to je u suštini veoma dobro za lenje artiste koji nemaju volje ili vremena da napreduju i uče o render sistemu i podešavanjima jer to iziskuje mnogo vremena i testiranja. S druge strane, potrebno je posedovanje ozbiljne opreme da bi posao mogao da se uradi na vreme bez čekanja satima ili danima za render, što znači da, i kada su parametri u Coroni po difoltu, nije potrebno nikakvo tvikovanje za dobijanje kvaliteta. Tako artisti imaju više vremena za razmišljanje o lepim stvarima, kao što su kadar, atmosfera, realnost modela, texture i materijal, a ne o renderu. 
Time se stvara mogućnost da se u budućnosti razdvoje pravi 3D artisti od onih koji znaju da podese render, ali ne i da izmodeluju npr. neki kompleksniji model nameštaja ili jednostavno nemaju talenat da budu nazvani artistima.
Svakako je lepo imati i mogućnost da se onaj ko želi moze igrati podešavanjima. Ovu dilemu ostavljam vama, pa sami odlučite šta je bitnije Vama i potrebnije u Vašem radu. Nama je bitnije da ne gubimo sate na učenje o podešavanju rendera, već da se posvetimo artističkom delu, klijentovim željama i razumevanju inputa kako bi dobili što bolji rad, a samim tim imali i zadovoljne klijente.
Evo podešavanja koja su gotovo po difoltu. Ako želite da saznate više o tome, imate objašnjenje na sajtu https://corona-renderer.com/features/. Dodali smo render elemente da bismo pokrenuli moć interaktivnog podešavanja svetla “Interactive LightMIx”. Ovde možete da vidite kako se to radi https://www.youtube.com/watch?v=JRNxxzgUhSw. Corona ima mnogo noviteta koji su zaista potrebni i korisni - kao npr. rendanje elemenata naknadno posle izrendane slike. Takođe, render može da se pauzira i da se u bilo kom momentu ponovo nastavi. Mnoge druge prednosti možete videti na njihovom sajtu.  

KAMERA

Za kameru je korišćena Max-ova fizička kamera koja dolazi uz 2016 verziju.  Za Kameru sa DOF je u render podešavanju ukljucen dof. 
Što se tiče panorame, dodat je modifikator CoronaCameraMod i čekirana projekcija kamere na sferičnu sliku. U postprodukciji možete menjati ekspoziciju tako da ni o tome ne morate da razmišljate, već u postprodukciji možete videti na licu mesta koja expozicija je najbolja za Vaš render.

ZAKLJUČAK

Corona je za render enterijera i više nego konkurent svim velikim render enginima, pa imate toplu preporuku od GrayRoom tima da je koristite.
Stay tuned – uskoro od nas stiže Part 2 test Corone na exterijer sceni.